Nakliv
Hobby

Houbaření – naše česká specialita

by nakliv.cz 2 března, 2025 No Comments


Jednou jsem byla na turistické dovolené v horách ve Francii a na jedné dlouhé procházce jsme si se zbytkem naší české výpravy nasbírali plné batohy hub. Bylo to hlavně proto, že my Češi jsme jedni z mála národů, které houby ve volné přírodě sbírají, a tak tam na nás všechny zbyly. Když jsme se vrátili z výšlapu do kempu, chtěli jsme naše nálezy konzultovat s místním správcem kempu, ale ten na nás jen nevěřícně koukal a nechápal, proč je vůbec sbíráme. Není divu, protože houbaření je běžné jen u nás a v sousedních zemích, jako je Polsko. U nás v Česku jsme ale schopní při hledání hub prochodit dlouhé kilometry a pak si na nich také rádi pochutnáme.
štěstí houbaře
Na jaké jedlé houby v přírodě narazíme?
·         Babka
·         Bedla
·         Hlíva ústřičná
·         Hřib dubový, hřib smrkový, hřib pravý
·         Klouzek
·         Kozák dubový, klouzek habrový
·         Pýchavka obecná, pýchavka obrovská
·         Jidášovo Ucho

Jakým houbám bychom se měli vyhnout?
·         Holubinka rudonohá, holubinka skvrnitá
·         Hřib žlučník, hřib rudonachový
·         Různé druhy muchomůrek
muchomůrka červená
Co dobrého si z hub připravit?
·         Houbová omáčka s houskovým knedlíkem
·         Houbová polévka se zeleninou, bramboračka s houbami
·         Houbové ragú
·         Houbový kuba
·         Restované hříbky k topince
·         Houbové rizoto

Jak houby zpracovávat a uchovávat?
·         Sušení – Je asi nejtypičtějším způsobem uchovávání hub. Je třeba houby důkladně očistit a zbavit červivých částí, rozkrájet na plátky a nechat důkladně prosušit rozložené například na novinách. Takto upravené houby uchováváme v uzavřené nádobě, kde vydrží poměrně dlouhou dobu.
·         Houby na kyselo – Očištěné hříbky povařte v octovém nálevu s mrkví a kořením, přelejte do skleniček a sterilujte.
·         Uchování mrazem – Čerstvé nebo povařené houby plňte do sáčků a skladujte v mrazáku.
·         Omáčka k dochucování – Houby poduste, okořeňte kmínem a solí, rozmixujte do hladka a přelijte do sklenic. Ty otočte dnem vzhůru, aby víčko drželo.

  • Previous Ventilace hněvu přes internet2 měsíce ago
  • Next Mobilní život2 měsíce ago
2025 Nakliv. Donna Theme powered by WordPress
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím