U nás se ujalo říkat čaj každému odvaru. Tedy třeba i z jahod, malin a všeho dalšího. Což je technicky nesprávné, čaj je čaj a ten se dá uvařit jen z čajových lístků. I když ani ty se navaří, ale spařují. Takže technicky vzato… Ale to není pro náš článek nějak zvlášť důležité. My se podíváme na čaj turecký, který je poměrně zajímavý. Protože není jako čaj čínský, nebo cejlonský. Tento čaj se liší už svou přípravou a hlavně pitím. V našich podmínkách jej asi budeme pít stejně jako ostatní, ale v Turecku se pije naprosto jinak.
Protože je dosti silný, tak je k dispozici horká voda, kterou si každý svou porci ředí podle své chuti. Tento čaj se pěstuje například v Rize a okolí. Základem je vlastně pěstování čajovníku Camellia sinensis a z něj tento čaj pochází. Poznáte ho hlavně podle mírně načervenalé barvy. Proto si nevšímejte přiložených fotek k článku. Ty jsou pouze ilustrativní a nemají s fotkami pravého tureckého čaje vůbec nic společného. Protože zde je poněkud jiný styl jeho přípravy, budete muset věnovat pozornost tomu, jak jej udělat u nás, v naší kuchyni, kde na to nejsme vybaveni. V Turecku na jeho výluh totiž používají konvice, které mají dva oddíly, což u nás nikde asi nekoupíte.
Ale to vůbec nevadí a nebrání tomu, abyste vyzkoušeli turecký čaj klasicky sypaný a připravili si jej po našem způsobu. Jak u jiných čajů i zde se můžete setkat s dalšími druhy, nemají tam pochopitelně jen ten jeden výše již popsaný. Takže můžete vyzkoušet také jednotlivé směsi a sami tak posoudit, zda si je budete kupovat i nadále, nebo raději zvolíte nějakou jinou chuť. Protože těch máme nepočítaně a je docela dobře možné, že to, co bude chutnat vám, nemusí chutnat někomu jinému, ať už v rodině neb jen jako návštěvě. Sto lidí sto chutí, jak se praví, a proto neváhejte koupit i jiné druhy. A tyto kupujte jen přes dkaz, zde v tomto článku.